tiistai 26. helmikuuta 2013

And we have a jumper...

Eilen kaupassa toista kertaa (ensimmäisellä kerralla tavarat kerättyäni huomasin, että olin jättänyt lompakon duuniin, mikä tarkoitti sitä, että purin ostokseni ja ajoin 5 km päähän hakemaan lompakon ja palasin kauppaan kasaamaan ostokset uudelleen - rahkan unohdin kakkoskierroksella) päätin kommellusten jälkeen palkita itseni tummalla suklaalla (WTF???). Kasasin ostokset varsin lyhyelle ja kapealle lähikaupan kassalle ja koko komeuden päälle palkintosuklaani. 

Hihna nytkähti liikkeelle ja korkeampi voima puuttui peliin. Säälittävän pieni suklaapatukkani loikkasi vapauteen kassan taakse, josta kassaneiti ei sitä onnistunut paikallistamaan, vaan kehoitti minua hakemaan uuden. 




No ymmärsinhän minä siinä vaiheessa jo kohtalon viestin, joka yksinkertaisuudessaan kuului jotenkin näin: "Näpit irti niistä suklaista, pullero!" Eipä siinä mitä. En hakenut uutta vaan totesin, että se oli kuule näin tarkoitettu. Piste.

Marssin ulos kaupasta ja käpsyttelin auringonlaskuun.

tänään taas varsin päättäväinen Aamu

maanantai 25. helmikuuta 2013

Valinnan paikka

Ihanaa huoletonta ja vapaata loman tapaista muutama päivä. Sitten hirviä työkiri. Sunnuntaina istuin koneella 12 tuntia... Järjetöntä! Mutta oli hurja flow päällä ja olin onnellinen, vaikka ulkona taisi olla kevään kaunein päivä. Tyypillistä minua. 

Mummoni sanoi aina, että sunnuntaityöllä ei ole siunausta (todennäköisesti boheemi mummoni käytti sanontaa  vain perusteluna sille, että ainakin sunnuntaina tehtiin ihan mitä haluttiin - ehkä rakkauteni sunnuntaipäiviin liittyy niihin sunnuntaihin, jotka olen saanut viettää mummoni kanssa). Minä kuitenkin sain todella paljon aikaiseksi tärkeää työtä. Nukkumaan rauhoittuminen oli vähän työlästä, kun aivot rutisi ylikierroksilla. 

Tänään tyypillinen loman jälkeinen maanantai. Homma on viittä vaille luisumasta käsistä. Selvitteleviä, selitteleviä puheluita ympäriinsä, raipan heilutusta, hysteeristä hihitystä ja loistava, täysin päätön keskustelu keskellä kaikkea sisäisestä kokemusmaailmasta, jonka vuoksi olen syvästi kiitollinen työyhteisöstä, jossa oudot, erilaiset persoonat tekevät kokonaisuudesta ja työn tuloksesta uskomattoman hyvän. Parhaan mahdollisen.

Työpäivän jälkeen totesin, että töitä on jäljellä vaikka kuinka paljon ja aurinko lähtee ihan kohta laskuun, joten valitsin koneen ääressä istumisen sijaan meren jään ja kävelylenkin. Puolitoista tuntia meren jäällä auringon laskiessa upeiden värien säestyksellä (punaista, pinkkiä, turkoosia, hentoa sinistä...) on niin voimaannuttava kokemus, että rannalle rämpiessä tuntui, että kaikki se energia, minkä olin kadottanut päivän aikana, sain tuossa reissussa takaisin. 

Tein valinnan ja lenkin. Se oli oikein. Tiesin sen jo etukäteen, mutta asia varmistui jälkeenpäin. Onnellisuus. Helppoa, yksinkertaista, halpaa. 




Voi, Aurinko! Minulla on ollut niin ikävä sinua!

monin terveisin auringosta sekaisin, Aamu

(muuten jos Aamun kirjoittaa nopeasti väärin siitä voi tulla myös Ammu... ?)

torstai 21. helmikuuta 2013

Vanha rakkaus

Kotikotona käymässä. Ruokailun kanssa menty kompromissien kautta tavoitteena olla tekemättä tästä nyt tämän suurempaa numeroa. Kotona kukaan ei sormella osoittelisi minun keittiövaakaani tai ruokani sisältöä enemmän ajattelen lapsiani (sekä äitini ruuan laittotaitoa). 

Kotikodin vierestä lähtee isoja, ajettuja latuja kilometritolkulla. Laduilla on ruuhka-Suomeen verrattuna ihanasti tilaa ja suksetkin oli kotoa lähtiessä huollettu, joten mikäs on mennessä. 



En ole hiihtänyt tänä talvena vielä ollenkaan. En osaa edes oikein syytä sanoa. Ruuhkaiset ladut ei houkuttele, mutta olikohan se oikea syy...

Pakkasta piisaa, mutta ladulla tarkenee. Ensimmäisen päivän saldoksi kertyi 14 km. Piti testata kahdet eri sukset, mutta en malttanut edes suksia vaihtaa. Tänään sitten vuorossa suksipari nro2. Kyljissä ja reisissä tuntuu eilinen hiihto, mutta "sillä se varmaan lähtee millä tulikin". Ainakin tuota reseptiä aion koettaa. Heti kun pakkanen laskee tuohon 10 asteen tuntumaan, toivottavasti vähän allekin.

Näin on lämmitetty vanha rakkaus ja tulen hiihtämään kotonakin kun sinne takaisin palataan. Mulla ei ollut inhokkeja edes koululiikunnassa. Olen aina tykännyt liikunnasta. Minulla on kaveri, joka on käynyt kanssani kaikki liikuntatunnit alaluokilta lukion loppuun asti ja hänellä on "hirveät traumat koululiikunnasta"... Hän on normaalipainoinen ja nähdäkseni pärjäsi liikuntatunneilla siinä missä muutkin, mutta niin hän kuitenkin näkee koululiikunnan (vaikka on liikkunut koulun jälkeenkin, mutta ehkä sitten täysin omilla ehdoillaan).

Hassua, mutta sehän kertoo vain sen, että jokainen tulkitsee maailmaa omasta näkökulmastaan ja omalla asenteellaan ja muistot ovat kummallekin yhtä oikeita. Minä olin kai niin energinen lapsi, että minulle oli pelkästään helpotus purkaa energiaa oppituntien välillä millon minkäkin liikunnan parissa.

Ja nyt olen kohtalaisen energinen aikuinen ja lähden kohta ladulle hakemaan sitä hyvää fiilistä, joka tulee raikkaasta talvi-ilmasta ja hyvästä ladusta. Suosittelen!

tAamu

tiistai 12. helmikuuta 2013

No ni!

Yksi näkökulma tähänkin keskusteluun lisää. Liika on liikaa. On kyse sitten ihan mistä vain.

Mutta tämähän on nähtävä.

Ja muuten vain ajatuksena:




tAamu

Ratkaisu(ko?)

Olipas peruutusten viikonloppu. Ei tullut suunniteltua reissua (oma vika), ei lapsen treenejä (lapsen vika), jne. Monta ihan kivaa asiaa kuitenkin tuli, että ei siinä mitään. Tuli liikuttua hyvin, siivoiltua ja käytyä niin asuntonäyttelyssä kuin kahvikonenäyttelyssäkin. Että turhaan ei aika mennyt siltikään.






Liikkuminen sujuu mukavasti. Uusi saliohjelma haastaa ja innostaa! Ihan huippua. Kyllä kokeillaan rajoja ja hiki lentää. Todella tietää tehneensä!

Mutta silti paino on junnannut suunnilleen paikoillaan ja siten muodostunut ajatteluni ytimeksi. Juuri kun kerroin, että se on numero, eikä määritä minua mitenkään. Että tärkeämpää on se mihin sitä pystyy (ja niin se onkin). Mutta mutta... Tässä se taas nähtiin. Pinnallinen mikä pinnallinen.

Kerta kaikkiaan en enää osannut sanoa, syönkö liikaa vai liian vähän! Ja mitä on liikaa ja mitä liian vähän... Painon kanssa tasapainottelu on tähän asti ollut varsin helppoa, mutta nyt tilanne tuntui umpikujalta ja eteenpäin pääsy vaikealta. Tuli paniikki ja halusin, että joku kertoisi, mitä mä syön ja milloin ja minkä verran. Millään ei voimat riittänyt siihen, että olisin lähtenyt laskemaan itse ravintosisältöjä, kaloreja, jne. ja miettimään, miten edetä... Tiesin vain, että muutosta on turha odottaa, jos jatkaa koko ajan samalla tavalla.

Loppui vaan usko. Toinen vaihtoehto olisi ollut pysähtyä, hengittää syvään ja ajatella. Koska tämä ei koskaan ole ollut vahvuuteni, reagoin eritavalla.

Tilasin/ostin Superdieetin ja katson nyt elämää niiden pdf:ien läpi. Näin äkkiseltään ruuan määrä tuntuu valtavalta (toki ymmärrän myös sisällöllisen eron aikaisempaan, vaikka ihan järistyttäviä muutoksia ei ruokavalioon ole kuitenkaan tarvinnutkaan tehdä, mutta kokonaisuus muuttuu kuitenkin) ja välillä tuntuu, että taidan olla huonoin Superdieettiläinen ikinä, kun en vaan pysty syömään kaikkea listattua. No, määrät kuulemma laskee siitä kyllä. Ja kyllä mä pyrin tekemään juuri niin kuin ohjeissa sanotaan. Ihan äärettömän harmillista olisi, jos olisin syönyt tähän asti liian vähän, että paino olisi junnannut sen takia. Todennäköisesti olen kuitenkin syönyt vain väärin...

Liikuntamäärät tai aikataulut ei tunnu missään. Mulle ei ole ongelma nousta aikaisin ja lähteä liikkeelle. Sitähän mä teen muutenkin. Liikuntamäärät ja sisällötkin ovat ennestään ihan riittäviä ja oikeita. Toki tulen nyt sitten tilaisuuden näin tarjoutuessa myös Bullin tekemät treenit :) Wuhuu!

Että kyllä minä ihan oikealla tiellä olin, mutta vähän vain polun reunoja astelin rennommin. Ihan mukavaa, että hetken aikaa joku ajattelee puolestani ja katsotaan, miten tämä etenee. Tähän asti ei mitään kummempia mielitekoja (takana siis kolme päivää, koska tietysti otin varaslähdön, kun materiaali oli saatavilla) ole ehtinyt syntymään. Annetaanhan ajan kulua.

Tottakai hahmotan, että tämä on eräänlainen oikotie (mutta mä haluan nyt oikeesti ne konkreettiset tulokset, joihin en näköjään omin neuvoin kykene) ja tiedostan, että tämä on dieetti, ei elämäntapa, mutta toisaalta painonhallinta on toiminut viime aikoina hyvin, joten siitä on hyvä jatkaa tämän kuuden viikon matkan jälkeen. Mielenkiinnolla odotan tuloksia. En osaa hahmottaa sitä, miten tämä toimii. Luonnollisestikaan, mitään lukuja ei tarjota. Onhan paljolti kyse siitä, minkä verran pudotettavaa on ja miten paljon tämä uusi tapa ruokailla muuttuu aikaisemmasta. Mullahan ei montaa kiloa tarvitse lähteä, mutta muuta työtä riittää kyllä :) En ihan oikeasti tiedä, olenko oikealla tiellä nyt, mutta ainakin olen liikkeellä - johonkin.

Että kyllä on haparoivaa taas meikäläisen taaperus. Toisaalta olen tyytyväinen siihen, että liikunnan suhteen ei muutoksia tarvitse tehdä, koska olen ne tehnyt silloin pari vuotta sitten! Katellaan nyt, mitkä fiilikset on jonkin ajan päästä, mutta nyt mennään näin enemmän uteliaana kuin mitään muuta. Toivottavasti arki ei heitä hirveesti esteitä tielleni (tai en ala käyttämään arkea tekosyynä jollekin...).

Iloa ja valoa! Ihanaa kun päivä pitenee - ja tänään ei vielä sada edes lunta niin kuin on noin viikon verran tehnyt!

tAamu

torstai 7. helmikuuta 2013

Cold case

Onkohan tämä nyt kolmas vai neljäs tällainen megalomaaninen (asiantuntijatermi...) lumitalvi pk-seudulla. Niinku oikeesti. Olen joka syksy revetä riemusta, kun lunta alkaa sataa. Pimeyden keskelle tulee valoa, lumikengät voi kaivaa naftaliinista, hiekan sisälle kuskaaminen loppuu... Kaikki näyttää paljon siistimmältä lumipaketissa. 

Olen kestänyt mielestäni ihan hyvin nämä lumiset talvet. Osannut iloita. Nyt vaan huumorintaju rakoilee. Onko se niin vaikea käsittää, että tänne ei enää mahdu lunta!!! Ärsyttävää. Autot, raitiovaunut ja junat on jumissa. Ainakin hetkittäin. Yleensä silloin kun olisi kiire. Luulisi, että tähän turtuisi. Juuri nyt en kuitenkaan pysty ajattelemaan muuta kuin kevättä ja auringon kostoa tuolle typerälle valkoiselle elementille! Siitäpähän saa, kun kevät koittaa!




Vaikka eipä tuo lumi vaikuttanut tippaakaan tämän aamun vesijuoksuun, eikä se tule vaikuttamaan myöskään illan sovittuihin salitreffehinkään, joten mitä ihmettä minä valitan! Taidan käydä viikonloppuna hiihtämässä, jos vaikka pääsisi paremmin sinuiksi lumen kanssa taas.

Pitkää pinnaa kasvattaen,

Aamu

tiistai 5. helmikuuta 2013

Tunnustus

Ne jotka tuntevat minut entiseltä Takaisin Minuksi-ajalta, tietävät miten huono olen vastaamaan haasteisiin. Se ei suinkaan tarkoita, etteikö ne mieltä lämmittäisi! Ihan valtavan paljon lämmittävät. Tuollainenkin kaunis tasapainoinen sydän. Punainenkin vielä! Tottakai. 




Olen nyt saanut kauniin sydämen Lappikselta, Lyijypallolta ja Mintulta. Kiitos jokaiselle erikseen ja kaikille yhdessä - tasapuolisesti. (Tasapuolisuus on tärkeä asia ja sydäntäni lähellä). Haasteen ensimmäinen kohta kiitos suoritettu.

Toisena tehtävänä oli valita viisi (uutta) blogia, joilla on alle 100 lukijaa ja suositella niitä teille. No tässä tulee:

  1. Ninan tarinaa olen lukenut pitkään, mutta tämä blogi on uusi: Nina Nuolioja
  2. Kanelin uusi tuleminen: Sopivasti ja tarpeeksi
No ni! Tähän tämä tyssääkin. Kaikki uudet blogit, joihin olen ehtinyt tutustua on jo tämän tunnustuksen saaneet. Siispä buffaan niitä blogeja, jotka itselleni ovat tärkeitä ikään katsomatta ja monet niistä olleet tärkeitä jo vuosia:

  1. Quantinan uusi tuleminen (ja se vanhakin lienee vielä auki - aina lukemisen arvoisia ajatuksia, hyvää tekstiä - sitä omaa kirjaa odotellen...): Matkalla Onnessa
  2. Sisukkaan iiven blogissa paljon hyödyllistä ja ajatuksia, jotka saavat minutkin pohtimaan: Voimaa
  3. Tosielämän lähi-ihminen, sielun sisko ja vähän muutakin: Lyijypallon matka kohti Parempaa Elämää
  4. Innostavaa treenipäiväkirjaa: Liikuntapäiväkirja
  5. Upea muodonmuutos: Fit to be me
Kahdella viimeisellä menee lukijatkin reippaasti yli 100 eli tässä on jo hyvä syy olla vastaamatta haasteisiin, kun sisäinen anarkisti ei suostu tekemään edes tehtävää niin kuin pitäisi. Eli siis listasin seitsemän blogia, joista kaksi oli tehtävän annon mukaisia... 

Kolmatta kohtaa tehtävässä - haasteiden jakamista ja siihen vastaamiseen kannustamista, en aio suorittaa ollenkaan. Jos joku tänne eksyy ja vaikken olisi sinua listannutkaan, saat vapaasti viedä punaisen sydämen mennessäsi ja suositella meille blogeja! Ainakin minä ehdin varsin harvoin etsimällä etsimään uusia blogeja, joten vinkatkaa ohikulkiessanne omasta tai lempiblogistanne. Kyllä minä aina joskus ehdin lukemaan!  

En tiedä liittyikö haasteeseen viiden satunnaisen asian listaaminen (osa sen on näköjään tehnyt), mutta luonnollisesti sen minä haluan tehdä:

Viisi asiaa jotka olen oppinut viimeisen kahden vuoden aikana:
  1. Ihminen pystyy paljon enempään kuin luulee. Suurimmat esteet onnistumiselle on korvien välissä.
  2. Paras palkinto rankan päivän jälkeen on liikunta. Siitä on hyvä mieli jälkeenkin päin.
  3. Ajan puute on tekosyy. (Tämän sisäistämisellä on mm se seuraus, että en katso juurikaan televisiota - en jaksa enkä ehdi -, enkä siis tiedä, mistä ihmiset puhuu kahvitunnilla, jos tv:stä puhutaan)
  4. Liikunta antaa itseluottamukselle välttämättömiä onnistumisen kokemuksia (liittyy kohtaan yksi). Samanlaista tyytyväisyyttä ei voi syömällä saavuttaa. 
  5. Samalla tavalla kuin elimistö oli ennen tottunut lisäaineisiin ja sokeriin, se tottuu terveelliseen ruokavalioon ja kaipaa sitä. Ilman sokeria on mahdollista elää.
Viisi asiaa, joiden vuoksi tämä projekti on edelleen ajankohtainen:
  1. Mä en ole valmis. Koskaan en voi lyödä hanskoja pöytään ja todeta: valmis! Koska tämä on elämää. Voin saavuttaa suuriakin välitavoitteita, mutta uusia tavoitteita pystyy asettamaan loputtomasti ja se on tämän elämäntapamuutoksen suurin anti!
  2. Tästä tulee niin hyvä olo. Haluan voida hyvin. Haluan jaksaa osallistua. 
  3. Mulla on vielä saavuttamattomia tavoitteita. Haluan asettaa uusia tavoitteita. Juuri nyt se viitisen kiloa vielä pois mukana raahattavista, juoksukunnon nostaminen, lihaskunnon lisääminen (hartialinjan terästäminen - ei mitään pullonkaulahartioita! + syvät lihakset huippukuntoon), venyttelyn kautta kehon toimivuuden lisääminen - näitähän riittää!
  4. Onnistumiset ruokkii uteliaisuutta. Kun on jo tehnyt asioita, joita ei uskonut koskaan tekevänsä (vaikka juossut 10 km helposti, kevyesti ja ilolla), herää uteliaisuus siihen, mitä kaikkea sitä pystyykään ja se minun on nähtävä!
  5. Tästä, minkä alunperin piti olla projekti, on tullut mun elämä. Ja olen onnellinen eläessäni juuri näin.
Viisi minulle tärkeää asiaa
  1. Terveys
  2. Perhe
  3. Ystävät
  4. Työ
  5. Liikunta
Ei välttämättä tärkeysjärjestyksessä. Alan tykätä listoista! Tekisin näitä enemmänkin, mutta nyt on keskityttävä jo muihin asioihin. Iloa ja valoa päivääsi!

Tässä muutama ajatus aamusella. Lunta pyryttää taas taivaan täydeltä. Lienee sisäliikunnan paikka. Onneksi tekemistä riittää sisälläkin!

tAamu


maanantai 4. helmikuuta 2013

Laiskuus on nimeni

Vetelehdin koko viikonlopun. Lauantaina olin lapseni tanssikisoissa melkeistä koko päivän ja pelkästään se energisten, kieppuvien lasten (ja aikuisten) katseleminen sai ilmeisesti kaikki voimat valumaan kehostani, koska sunnuntaille ei riittänyt pientä koiralenkkiä lukuunottamatta minkään vertaa energiaa. 

No joo. Tein ruokaa ja leivoin, pesin pyykkiä ja astioita, mutta esimerkiksi kovasti uhoamani imurointi vaihtui kirjan lukemiseen ja tyhjänpäiväiseen möllöttämiseen. Ei käynyt edes mielessä, että olisin kuntoillut. Söin laskiaispullia. 




Ohuesti harmittaa, mutta ei kunnolla. Nyt on kuvan mukainen venkula olo. Pitäis päästä tekemään jotain. No kai nyt pitäis just nyt, kun on oikeesti pakko rientää töihin ja painia pelkästään aivoilla seuraavat tunnit. Kieltäydyn kokemasta asennevammaa arkea kohtaan, koska olen kantapään kautta oppinut, että tavallinen arki on just se ystävä, mitä elämässä oikeasti kaipaa.

Illalla vielä lasten harrastusvelvotteita ja mahdollisuus on oikeastaan vain juoksulenkkiin iltamyöhällä (tai vastaavasti johonkin muuhun kotijumppaan...). Pitää yrittää laittaa asiat oikeasti tärkeysjärjestykseen (pakottaa Teiniprinsessa imuroimaan kynsien lakkaukseltaan ja käydä itse juoksemassa edes rivakka vitonen, joka irrottaisi hien ja saisi minut taas ruotuun ja keskittymään asian ytimeen - luojan kiitos tuli tehtyä lapsia! :)).

Ensi viikonlopun suunnitelmissa onkin juosta Siskon kanssa <3

tAamu